Julkaistu Jätä kommentti

Paini sillassa?

Paini olympialajina sillassa

Kaipa se on pakko MatBearinkin nostaa tämä kuuma peruna pöydälle sihisemään. Paini on vaarassa jäädä kokonaan pois vuoden 2020 olympialaisista, mikäli asiat onnistutaan sössimään kunnolla. Koko tarinaa emme jaksa tähän kirjoittaa, uutia on tarpeeksi internet pullollaan. Ne, jotka eivät tästä mukamas tienneet, lukaiskaapa taustat pikaisesti esimerkiksi Ylen painisivustolta: http://yle.fi/urheilu/paini/

Vaikka painin pudottaminen olympialaisista kuulostaa etenkin painiväen korvaan täysin järjenvastaiselta, ei tilanne sinällänsä ole uusi. Asiasta on puhuttu ennenkin, mutta liekö tarvittavia toimenpiteitä sitten tehty. Ainakin turhat sääntömuutokset parin vuoden välein ovat tehneet hallaa sekä lajin seuraajille että painijoille. Tuntuuhan se nyt hieman hölmöltä, että tällaisen alkulajin kohdalla, kuin paini, joutuu katsojalle selvittämään, miksi näennäisesti parempi painija häviää ottelun esimerkiksi toisen painijan puolustaessaan itselleen voiton.

Oli säännöt painissa sitten mitkä tahansa, ei se poista sitä asiaa, että paini on, ja tulee aina olemaan, yksi aikakautemme kovimmista lajeista. Vain paini-ihmiset tietävät, mitä lajissa menestyminen vaatii. Sitkeys, kovuus ja luja tahto eivät vielä riitä kuvaamaan lajin vaatimuksia. Paini vaatii jotain paljon enemmän. Tämäkin asia on puettu videomuotoon YouTubessa: Enemmän kuin urheilua.

Silloin kun tiukasti treenatut miehet ottavat mittaa toisistaan rehellisin keinoin, ei kukaan muu tule auttamaan tilanteessa tai tekemään maalia puolestasi. Painija on ottelussa yksin (lukuunottamatta vastustajaa, joka ehkäpä käy päälle kuin riivattu) ja silloin on yksinkertaisesti oltava parempi. Eiköhän siinä ole jo riittävästi meriittejä olympialaisiin asti jatkossakin. Jos kaikki lajit valittaisiin olympialaisiin rahalla, niin kohta siellä ajetaan formulaa ja lyödään korttia pokeripöydässä.

Tärkeintä tässä tilanteessa on nyt tehdä kunnon silta ja vääntää paini takaisin olympialajien listalle myös vuodelle 2020 ja siitä eteenpäin. Selälleen ei saa jäädä ihmettelemään. Positiivista tässä on se, että paini on noussut julkisuuteen ja asiasta nousi jonkinlainen kohu. Myös kotimaiset painijamme saivat jälleen huomiota. Muutama piste tästä suorituksesta. Jo nyt on alkanut jotain tapahtumaan, sillä kansainvälisen painiliiton puheenjohtajalta niin sanotusti repesi trikoot hänen jättäessään pestinsä: Kansainvälisen painiliiton puheenjohtaja erosi.

Tosiasia on kuitenkin se, ettei tässä pelissä, kuten ei painiottelussakaan, ole tasapeliä. Voidaan joko hävitä tai voittaa. Toivotaan, että voitetaan ja saamme nähdä viihdyttäviä olympialaisten painiotteluita myös vuonna 2020.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *